oyster-989182_960_720

Małże św. Jakuba

Muszle św. Jakuba, czyli przegrzebki to małże morskie, które występują w większości ciepłych mórz na świecie. Mięczaki okryte są dwoma muszlami o średnicy około  15 cm. W ich wnętrzu znajduje się duży mięsień białego koloru oraz czerwony mlecz (koral), który wykorzystuje się do celów kulinarnych. W Europie spożywa się zarówno białe mięso, jak i mlecz, z kolei w USA jedynie białą część. Nie sprzedaje się tam przegrzebków z czerwonym koralem.

Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na to czy muszle są zamknięte lub zamykają się po dotknięciu. Nieświeże egzemplarze są bowiem otwarte. W Polsce dostać można tylko przegrzebki w wersji mrożonej. Wówczas warto sięgać po te o kremowym kolorze, które nie posiadają oznak przebarwień i uszkodzeń. Proces rozmrażania powinien być przeprowadzany bardzo powoli, najlepiej w lodówce, gdyż tylko wtedy małże zachowają swoją soczystość.

Przegrzebki z uwagi na swój delikatny smak oraz jednolitą strukturę polecane są osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z owocami morza. Istnieje wiele sposobów na ich przygotowywanie. Przede wszystkim jednak nie wolno ich piec i smażyć zbyt długo. Pozwala to na zachowanie ich aromatu oraz soczystości. Optymalny czas gotowania i smażenia to maksymalnie 4-5 minut.

Małże św Jakuba można smażyć, dusić, piec, gotować, zapiekać, grillować itd. Nadają się także do przygotowania w mikrofalówce. Ich mięso nie wymaga wcześniejszego macerowania, gdyś smażone krótko zawsze pozostaje miękkie. Marynaty mają na celu jedynie nadanie im innych walorów smakowych.

Przegrzebki w postaci ciepłej doskonale pasują do sałatek, które dzięki nim zyskują pewna wyrafinowaność. Mięso to można również z powodzeniem grillować. Świetnie komponuje się z innymi mięsnymi dodatkami no. szybką parmeńską lub boczkiem. Dużą popularnością cieszą się przegrzebki duszone na maśle lub panierowanie i smażone w głębokim tłuszczu.

W rejonie Morza Śródziemnego małże św. Jakuba przygotowuje się z dodatkiem oliwy z oliwek, soku cytrynowego, czosnku oraz cebuli i bazylii. Niekiedy podaje się je zapiekane we własnych muszlach polane różnego rodzaju sosami np. beszamelowym. Co ciekawe, muszla może być wykorzystywana ponownie. Przegrzebki można jeść także w postaci surowej. Wystarczy wyjąć je z muszli i skropić niewielką ilością soku z cytryny. Niektórzy są zdania, że to jedyny właściwy sposób ich spożywania. W takiej wersji małże św. Jakuba są wykorzystywane do przygotowywania sashimi  oraz sushi – tradycyjnych dań kuchni japońskiej.

Przegrzebki je się przy użyciu noża i widelca. Komponuje się z nimi najlepiej białe wytrawne bądź półwytrawne wino.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>