tofu-1536355_960_720

Polsoja – alternatywą dla mięsa

Mięso zwierzęce jest przyczyną wielu chorób, na które zapada coraz więcej ludzi. Dietetycy grzmią na alarm i namawiają do odżywiania się z większą dbałością i starannością. Zbyt częste spożywanie mięsa może prowadzić do wszelakich dolegliwości, na czele z miażdżycą, problemami z układem krwionośnym, sercem, mięśniami, bólami stawów. Aby się tego ustrzec – należy wzbogacić dietę o dania i preparaty na bazie soi lub całkowicie zastąpić nią mięso, co zdecydowanie wychodzi na plus. Wśród firm sprzedających przetworzoną soję na polskim rynku niepodzielnie rządzi polsoja.

Bez soi nie masz zdrowia.

Właściwie, przy analizowaniu przepisów kulinarnych w Internecie stwierdzić można, że z soi wyczarować można każde danie mogące być zastępczym w stosunku do standardowego dania mięsnego. Wśród wegetarian bardzo dużym uznaniem cieszą się sojowe gulasze. Soje przetwarza się w bardzo prosty sposób. Po wyjęciu z opakowania ma zazwyczaj postać suchych płatów o różnym kształcie. Jedni lubią kupować soję w formie płatów, inni w kształcie małych kuleczek, które świetnie nadają się do zup. Gotowanie soi powinno odbywać się w solidnie doprawionym bulionie. Gotuje się przez 15 minut, aż do zmięknięcia i całkowitego nasączenia przyprawami oraz bulionem. Po ugotowaniu soję można poddawać dalszym obróbkom.

Kotlety z soi zdrowsze, niż schabowe.

Jeśli lubisz kotlety schabowe, ale ze względu na problemy trawienne musisz ich sobie odmawiać – polecamy Ci zastąpić właśnie soją. Ugotowane płaty soi odsączamy, aby były wilgotne, ale nie zupełnie przemoczone, bo będą się nam rozlatywały na patelni. Następnie tradycyjnie panierujemy je w trzech warstwach – mące, jajku oraz bułce tartej. Wszystko kładziemy na rozgrzaną olejem patelnię. Po usmażeniu można je jeść razem z ziemniakami. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno z chlebem.

Gulasz sojowy.

Smaczną potrawkę sojową można przyrządzić można z krojonych i ugotowanych pasków soi. Do tego można dodać naturalnie kukurydzę, czerwoną fasolę, groszek zielony oraz pikantny sos meksykański. Mamy więc przed sobą pożywne i smaczne danie, do którego pasować będą zarówno kasza oraz ryż. Idealne na niedzielny obiad i dla wszystkich, którzy lubią ostre, wyraziste smaki.

Mleko sojowe.

Firma polsoja produkuje także smaczne i bogate w składniki odżywcze mleko. Może nie jest ono tak gęste, jak tradycyjne mleko od krowy, ale na podstawie naukowych badan już dawno udowodniono, że posiada o wiele więcej białka. Istnieją różne odmiany mleka sojowego. Można kupić mleko o smaku naturalnym, waniliowym lub czekoladowym. Idealnie smakuje w formie schłodzonej, z płatkami śniadaniowymi lub musli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>